Nieuwsbericht

Mini-leergang Kindwijs Academie - 8 oktober 2024

Door Hilda de Jonge

Kindwijs Academie brengt juffen en meesters in beweging over het eiland en organiseert onderwijskundige mini-leergangen die zorgen voor verdieping, veel ontmoeting en inspiratie.

Op dinsdagmiddag 8 oktober gingen ruim 250 leerkrachten van de protestants-christelijke basisscholen op Goeree-Overflakkee op pad omdat zij zich ingeschreven hadden voor een leergang met een onderwijskundig thema op één van de Kindwijs Scholen.
Het aanbod van de zogenaamde “mini leergangen” was samengesteld aan de hand van interesse en belangstelling van leerkrachten. Onderwerpen die te maken hebben met het prachtige vak van onderwijzer werden gekoppeld aan de doelstelling van de plannen van de scholen en het meerjarenplan van Kindwijs “Samen voor kansrijk onderwijs”.
Leerkrachten maakten zelf een keuze uit onderwerpen waarover zij meer willen leren en weten. Deze vrijheid van keuze zorgde voor een mooie kruisbestuiving en veel mooie ontmoetingen en gesprekken tussen onderwijsprofessionals van verschillende scholen. Omdat alle scholen deze middag lesvrij waren, konden alle leerkrachten ook meedoen en dit zorgde voor een ontspannen sfeer.

De gastschool verwelkomde de deelnemers met een gezellige en smakelijke lunch en hierna volgde een korte presentatie over de gastschool en tussen half twee en vier uur werd de mini-leergang gegeven. Leerkrachten hadden er ook veel plezier in om een keer rond te kunnen kijken op een andere school en in andere klaslokalen. Dezelfde opzet van de middag zal met verdieping herhaald worden op DV donderdagmiddag 3 april 2025 en de deelnemers zullen in de tussenliggende maanden aan de slag gaan met een praktische opdracht op hun eigen school. Op deze manier blijft alle geleerde kennis niet alleen de theorie, maar zal ook bijdragen aan de praktijk van beter onderwijs voor alle kinderen!

De onderwerpen van de veertien leergangen waren heel gevarieerd en maakten de keuze dan soms ook lastig. Deelnemers konden kiezen uit onderwerpen heel dicht bij de basisvaardigheden, zoals de didactiek van een goede rekenles of de manier hoe kinderen het beste kunnen leren lezen en hoe het kinderbrein werkt, maar ook over goed en veel buitenspelen, goede oudergesprekken kunnen voeren en deze gesprekken ook tekenen, blijven werken aan je eigen werkgeluk of wat het betekent om leerkracht te zijn op een christelijke school in deze tijd.
Bijzonder interessant was ook de middag bij WebNL, waar een grote groep leerkrachten aan de slag ging met artificial intelligence en wat deze actuele wetenschap kan betekenen voor het onderwijs.

De Kindwijs Academie, als belangrijke tak van stichting Kindwijs op Goeree-Overflakkee, zet zich al ruim tien jaar in voor een professionaliseringsaanbod voor de leerkrachten die werken op de protestants-christelijke scholen. De eilandconferentie werd vorig jaar in oktober voor de vijfde keer georganiseerd en is inmiddels een bekend evenement waarvan genoten wordt door bijna 300 onderwijsprofessionals.

Kindwijs zet zich als lerende organisatie in voor een actueel nascholingsaanbod voor alle medewerkers. Zij hecht er veel waarde aan een actueel en interessant aanbod te hebben waarin elk jaar variatie zit. Zo volgen ook de Kindwijs directeuren, intern begeleiders, ICT-ers en onderwijsassistenten scholing over passende onderwerpen.
“Inspiratie, ontmoeting en professionalisering” zijn al jaren de belangrijkste doelstellingen. Leerkrachten met elkaar verbinden en samen leren over het mooie vak. Altijd samen blijven bouwen aan goed en eigentijds onderwijs voor de kinderen op de scholen.

Het was een mooie en leerzame middag op 8 oktober waar verder over nagepraat zal worden.