Contactgegevens
Marissa Buijs-Tanis
0646340845
info@gomaris.nl
Wat doet een vertrouwenspersoon?
De vertrouwenspersoon is er om advies en hulp te bieden in situaties van ongewenst gedrag. Uiteraard mag u altijd eerst zelf proberen om met gesprek zaken aan te kaarten bij de school, soms komt u er niet uit, dan kan de vertrouwenspersoon benaderd worden.
Zij kan benaderd worden door ouders en personeelsleden van Kindwijs. Dit kan per telefoon of mail. Wanneer het nodig is kan er een afspraak gemaakt worden. De vertrouwenspersoon komt dan naar een plaats die voor u veilig en discreet is.
De vertrouwenspersoon staat u bij en geeft advies bij het zoeken naar een passende oplossing. Zij zal alleen actie ondernemen als u dat wilt. De vertrouwenspersoon heeft geheimhoudingsplicht. Het aantal klachten en het aantal gesprekken worden wel gerapporteerd. De vertrouwenspersoon zorgt dat u zich begrepen en gesteund voelt en helpt u om zo snel mogelijk uit een vervelende situatie te komen.
Wanneer ouders en school beide de vertrouwenspersoon benaderen in eenzelfde casus dan zal de vertrouwenspersoon één partij bijstaan en zal voor de andere partij een andere vertrouwenspersoon gezocht worden.
Wat is ongewenst gedrag?
Ongewenst gedrag is datgene wat u zélf als ongewenst ervaart. De maatstaf is dus niet: “Dat moet toch kunnen?”.
Pesten en treiteren
Dit kan door medewerkers, leidinggevenden of ouders. Vaak gebeurt pesten door meerdere mensen tegelijk tegen één persoon. Onder de term pesten valt ook het beledigen van mensen op grond van ras, sekse, kleur of seksuele geaardheid. Seksuele intimidatie
Gedrag dat iemand als ongewenst ervaart is persoonlijk. Het gaat bij seksuele intimidatie niet alleen om aanranding en verkrachting, maar ook om: iemand zonder toestemming aanraken en schuine moppen of dubbelzinnige opmerkingen over uiterlijk en seksuele prestaties maken. Discriminatie
Op grond van afkomst, kleur, seksuele geaardheid of sekse benadeeld worden ten opzichte van anderen.
Geweld en agressie
Geweld en agressie zijn zonder uitzondering onacceptabel. Agressie kan zich zowel verbaal als non-verbaal voordoen. Het kan zijn dat u ongewenst gedrag ervaart, maar twijfelt of de situatie ‘erg genoeg is’ om de vertrouwenspersoon erbij te betrekken. Neem dan tóch contact op!
U bepaalt zelf wanneer u gedrag ongewenst vindt en elke vorm daarvan is onaanvaardbaar. Door op tijd aan de bel te trekken, voorkomt u dat de situatie verslechtert.
Verantwoordelijkheid
Ook wanneer u ongewenst gedrag tegenover collega’s ziet of vermoedt, dan kunt u de vertrouwenspersoon benaderen. Iedereen draagt immers een verantwoordelijkheid voor het welzijn van de ander. Daarbij is het gemakkelijker om de vertrouwenspersoon te benaderen wanneer u zelf geen slachtoffer bent.
Belt u alstublieft ook als u twijfelt of er sprake is van ongewenst gedrag. U mag de vertrouwenspersoon ook benaderen op het moment dat een situatie nog niet ernstig is, dat vinden we fijner dan wanneer u pas belt als u ongelukkig bent en niet meer goed kunt functioneren.
Vanuit haar onafhankelijke positie kan de vertrouwenspersoon de situatie objectief benaderen en u daarmee advies geven over de stappen die u het beste kunt ondernemen. Met of zonder haar hulp. Samen doen we ons best om het ongewenste gedrag te stoppen.
Kindwijs werkt met een extern vertrouwenspersoon
Hoewel Kindwijs u van harte uitnodigt om knelpunten met ons te bespreken kan het lastig zijn om met iemand binnen Kindwijs het gesprek aan te gaan. Met iemand ‘van buiten’ (onafhankelijk en niet betrokken bij onze organisatie) zet u die stap misschien nét even makkelijker. Daarom hebben bieden wij u een externe vertrouwenspersoon, voelt u zich vrij om met haar ongewenst gedrag te bespreken.
Marissa Buijs is onze externe vertrouwenspersoon en stelt zich voor:
Met ruim twintig jaar ervaring in de sector, waaronder 12,5 jaar werkzaam in de geestelijke gezondheidszorg en 10 jaar als zelfstandig ondernemer in de arbodienstverlening, ervaar ik nog steeds de passie voor het vak om mensen te begeleiden in hun proces.
Als zelfstandig bedrijfsmaatschappelijk werker heb ik veel geleerd op het gebied van de Wet Verbetering Poortwachter en het behartigen van belangen en behoeften van zowel de medewerker als de werkgever als het gaat om verzuimreductie en preventie. In die tijd heb ik de opleiding vertrouwenspersoon ongewenste omgangsvormen gevolgd en later de training integriteit gevolgd. Door de jaren heb ik diverse casussen mogen begeleiden in verschillende sectoren.
Als vertrouwenspersoon ben ik er voor melders die meldingen of klachten ervaren over ongewenste omgangsvormen zoals pesten, agressie en geweld, discriminatie, intimidatie en voor integriteitskwesties (vermoeden van een misstand).
Mijn werk brengt veel diversiteit met zich mee, waar ik elke dag nog van leer en geniet.
Ik vind het belangrijk dat melders de gelegenheid krijgt zich in het volste vertrouwen uit te spreken en steun te zoeken om ongewenst gedrag te stoppen. Als vertrouwenspersoon wil ik graag de onderwerpen ongewenste omgangsvormen en integriteit bespreekbaar maken en melders weer in hun kracht zetten. Aandacht voor passend beleid en signalen is van groot belang, waarbij ik in mijn adviserende rol van meerwaarde ben door knelpunten in de praktijk te vertalen naar een passend beleid of advies te geven aangaande de signalen en zichtbare trends.
Contactgegevens
Marissa Buijs-Tanis
0646340845
info@gomaris.nl